sobota, 13 lutego 2016

Mini serniczki z truskawkami

Dzis post na słodko. Zapraszamy :)



Przygotować blachę do muffinek i wyłożyć ja papilotkami (12 sztuk) , piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Potrzebujemy:
150 g ciasteczek oreo
500 g zmielonego twarogu sernikowego (ja kupiłam w wiaderku z Tesco)
150 g riccoty ewentualnie mascarpone
2/3 szklanki cukru
1op budyniu śmietankowego
1 op cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 jajko
czekoladowa polewa do ciast (ja mam białą ale może byc też ciemna badź  mleczko z tubki)
owoce

Ciasteczka kroimy z grubsza na desce i wykładamy nimi papilotki.
Ser umieszczamy w misce dodajemy do niego ricottę , cukier waniliowy, budyń (proszek) , cukier i skórkę cytryny. Miksujemy (bądź mieszamy łyżką) wszystko do uzyskania jednolitej masy , dodajemy jajko i znowu mieszamy aż do połączenia składników. Masę wykładamy do papilotek do ich wysokości.
Wstawić do piekarnika piec ok 15--20 minut do sćięcia się masy. Ostudzić , polać polewą, udekorować owocami i włożyć do lodówki tak by polewa stężała. Gotowe. Szybkie , proste i bardzo smaczne .




1 komentarz:

  1. Powinnaś dodać oleju kokosowego oraz nuty wanilii, dodaje to ciasteczkom niepowtarzalnego smaku oraz zapachu. Pomysł z ciasteczkami oreo jest genialny pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń